Om Kærbygård
Nedenfor ser I billeder af gården og familiemedlemmer i fordums tid samt billeder af gårdens seneste generationer og nuværende medarbejdere. Vores personale består bl.a. af møbel-, maskin- og bygningssnedkere, og deres kombinerede kompetencer betyder, at vi kan løfte alle tænkelige snedkeropgaver.
Vi har ligeledes samlet brugbar viden omkring det træ vi benytter og hvordan vores kvalitet adskiller sig fra de andre.
Træer plantet
Ansatte
Vores gård
På Kærbygård har vi specialiseret os i snedkerarbejde. Vi kan fremstille alt lige fra planke spiseborde, reoler, trapper til vinkældre – det er kun fantasien, der sætter grænsen. Mens vi hele tiden søger at udvikle nye ideer til møbler af kvalitetstræ, er vi samtidig åbne overfor at arbejde sammen med dig om dine ønsker og behov. Vi ser en glæde i at udvikle unikke møbler, hvor design og det gode snedkerarbejde går op i en højere enhed.
Hør mere i videon nedenfor:
Her arbejder, lever og bor generationerne med hinanden
De sidder i den store spisestue på Kærbygård med en kop kaffe foran sig. Labradorhunden Emma ligger i køkkenet og snorker højlydt, mens roen falder over Pia og Henrik Kibæk 8. og 9. generation på gården til en snak om, hvordan det er at være tre generationer, som arbejder, bor og lever sammen:
”- Det er da sjovt at være en del af en lang historie. Vi har været her i 270 år, og vi har altid arbejdet med naturen”, fortæller Pia Kibæk.
Det ligger hende tydeligt på sinde at fortælle, at arbejdet på gården handler om at give den videre til næste generation. Den 10. generation kom til verden i 2018, og lille Ingrid har allerede været med i mødet med gæsterne på gården.
Det er familien, som møder gæsterne alle steder, og særligt Pia møder mange. Gæsterne bliver mødt af Pias smil, og hun fortæller også glæde ligt lidt af den lange historie fra Kærbygård:
”- Vi har haft de fineste belgierheste stående i vores stald. Der er også blevet lavet stokke igennem tiden på Kærbygård, men det bruger folk jo ikke mere, så det har altid været naturligt på Kærbygård at tilpasse sig tiden”, fortæller hun.
Og tiden i dag bliver i høj grad brugt i snedkeriet med hinanden og de mange dygtige snedkere, som er ansat til at lave møblerne.
Det er helt bevidst, at familien har valgt at ansætte nogle dygtige, erfarne snedkere til deres snedkeri:
”- Gennem alle generationer på Kærbygård har det været vigtigt med en passion for sit arbejde, og en stor faglig stolthed. Vi vil kun have produkter ud, som gør os stolte – det gælder med alt”, fortæller Henrik Kibæk.
Det gør også, at familien har meget høje krav til sig selv og deres produkter.
”- Den gamle hestestald er nu vores showroom i dag. Der hvor nogle af de fineste heste en gang stod, har vi nu vores fine møbler. Det er da sjovt”, siger hun.
Både 8. og 9. generation er enige om, at langt de fleste dage er sjove at arbejde sammen på går den, men det kan også være hårdt. For modsat mange andre arbejdspladser, hvor man går hjem efter endt arbejdsdag og skilles fra sine kollegaer, så fungerer det ikke sådan på Kærbygård.
”- Vi bekymrer os rigtig meget om hinanden, og der kan godt blive talt lidt hårdt, men så taler vi om det straks – det kræver det, da vi jo er familie”.
De har lært meget af at arbejde sammen:
”- Når én af os ikke kan, så løfter de andre, da vi jo skal i mål”, fortæller hun.
Og de er ikke de første generationer til at arbejde tæt sammen, da det altid har været sådan, at generationerne overlapper hinanden med deres arbejde. Den ambition, som 9. generation havde for gården var, at der skulle mere liv på gården igen, og det gør deres mor stolt.
”- Vi skal tilpasse os over årene til den verden, som vi er en del af – det har vi altid gjort på gården, og så har vi også altid haft en stolthed. Vi skal gøre os umage – og det gør vi”, siger Pia Kibæk med et stort smil på læben.
Herefter forsvinder hun igen ud af spisestuen for at håndtere et par praktiske ting på den store gamle gård, og Henrik vender tilbage til arbejdet på sin computer.
Fyns Stiftidende:
Familiedrevet landbrug i 271 år: Nu laver de også møbler
TV2 Fyn:
271 år gammelt familielandbrug har ramt guldåre med møbelsnedkeri i stalden
Ugeavisen Odense:
Tinkas bænk er solgt: Auktion går ubeskåret til Julemærkehjemmet
Fyns Stiftidende:
Sjov bestilling: Kærbygård skulle lave møbler til Tinka
Wood-Supply:
Se billederne: Ungt snedkeri løb med denne prestigeopgave
Landbrugsavisen:
271 år gammelt familielandbrug har ramt guldåre med møbelsnedkeri i stalden
Træet
Kom med Kærbygård en tur i skoven og find ud af hvorfor vores træmøbler er noget særligt.
Ikke overraskende starter det hele i skoven
Kærbygård har været ejet af familien siden 1748. Dette gør, at vi har et nært forhold til mange andre gårde, som har skov. Derfor får vi ind imellem mulighed for at udvælge præcis de træer, som vi ønsker, inden den kommercielle skovdrift tager over.
Størstedelen af det træ, vi bruger, kommer hovedsageligt fra vores egne eller andre fynske skove. Men ind imellem finder vi også anderledes og spændende træ i begrænsede mængder. Dette kan være træ fra gamle bygninger, eller træ der af forskellige årsager er svært at skaffe.
I efteråret 2017 var vi utrolig heldige at finde et stort lager af dansk elmetræ, som en landmand i det sønderjyske havde fældet i forbindelse med elmesygen 20 år tilbage. Du kan læse mere om vores snedkermøbler og plankeborde på forsiden.
Bæredygtighed
Da vi fælder træer i vores egne og andre fynske skove, stiller det krav til, at vi bruger vores ressourcer med omtanke. Heldigvis er vi i Danmark i den situation, hvor der i øjeblikket bliver plantet flere træ, end der bliver fældet.
Når vi på Kærbygård fælder et træ, planter vi to nye, så de næste generationer også kan nyde skovene.
Når man fremstiller massivtræsmøbler i høj kvalitet, er det uundgåeligt, at der vil være en masse overskudstræ. På gården er træspånerne og andre rester fra snedkeriet nok til at opvarme showroom, værksted og lager hele året.
Godt træ er godt miljø
Når man fælder et træ og bruger det som møbler, så vil det fungere som et CO2 lager mange år frem. Det er derfor generelt godt for miljø, natur og fremtidige generationer, at vælge møbler af bæredygtigt træ.
Kvalitet
Massivtræsmøbler er en tillidssag
Massivtræsmøbler stiller store krav til kvalitet, og der er nogle grundlæggende forhold, som skal være på plads for at sikre, at møblet kan holde i generationer.
Massivtræsmøbler er meget populære i dag, og der bliver fremstillet meget i forskellige kvalite ter. Derfor er det vigtigt, at man gør op med
sig selv, hvad man forventer af møblet, og hvad det må koste.
På Kærbygård bestræber vi os på at fremstille møbler i markedets bedste kvalitet, og derfor er vi ikke de billigste på markedet.
Vi har disse krav, når et møbel bliver fremstillet på Kærbygård:
1. Træ, som er egnet til møbler, udvælges i skoven – resten går til flis eller brænde.
2. Træet lufttørres korrekt med tålmodighed.
3. Træet ovntørres til indendørs brug.
4. Træet akklimatiseres, inden forarbejdning påbegyndes.
5. Møblet fremstilles i opvarmede lokaler af fagpersoner.
6. Når møblet er færdigt opbevares det i opvarmede lokaler.
Vi opfordrer alle, der er på udkig efter et massiv-træsmøbel, til at besøge værkstedet, hvor det bliver fremstillet, for at sikre sig imod ubehage lige overraskelser. (Brug evt. ovenstående seks punkter som tjekliste).
Til vores åbent hus d. 23. februar 2020 kom et ægtepar forbi med en Kærbygård stok, som 6. generation “Peter” har lavet i 1930’erne.
Trods at stokken havde været brugt i generationer, var stokken i så sædvandlig god stand og kvalitet her et århundrede senere, at ægteparret mente, at Kærbygård burde have det praktiske klenodie stående, som symbol for den høje kvalitet vores navn og træmøbler står for.
Så når vi siger, at vi laver produkter som kan gå gennem generationer, så mener vi det!
Tusiden tak til parret der kom forbi med både stok og en god historie.